Alle forretningsområder
Specialiseret rådgivning
Commercial og Kontrakter
27. august 2024
Fra 13. december 2024 opdateres de generelle produktsikkerhedsregler ved en ny forordning. Forordningen erstatter et tidligere direktiv og indfører blandt andet særlige forpligtelser til dig som erhvervsdrivende. Det sker i lyset af den teknologiske udvikling og digitaliseringen. Læs mere her.
Som virksomhed bærer du ansvaret for, at de produkter, du omsætter, også er sikre at bruge. Det følger blandt andet af produktsikkerhedsdirektivet (”GPSD” eller Direktiv 2001/95), som er implementeret ved produktloven. Reglerne gælder for nonfoodforbrugerprodukter i bred forstand.
Fabrikerer eller sælger din virksomhed produkter, skal du både følge regelsættet for produkttypen og produktloven. Er produktet ikke omfattet af regler for bestemte produkttyper (så som maskiner, legetøj, el-produkter, kosmetik eller medicinsk udstyr), vil produktet typisk blive fanget af produktloven. Produktloven fungerer således som et sikkerhedsnet. Produkter, der ikke har deres egen regulering (ingen harmoniserede produktkrav), er f.eks. tekstiler og møbler.
Gældende fra 13. december 2024 ophæves produktsikkerhedsdirektivet og produktsikkerhedsforordningen træder i stedet. Forordningens engelske titel er ”General Product Safety Regulation”, som forkortes GPSR. Forordningen vil, ligesom direktivet, i Danmark blive håndhævet af Sikkerhedsstyrelsen.
At reglerne indføres som en forordning betyder, at reglerne har direkte virkning i modsætning til et direktiv, der skal implementeres i dansk lovgivning (som det var tilfældet med produktloven). EU’s anvendelse af forordninger i stedet for direktiver er stigende. Fordelen er, at reglerne derved får den samme ordlyd på tværs af EU.
Forordningen moderniserer EU’s generelle ramme for produktsikkerhed for forbrugerprodukter og tager fat på de nye udfordringer for produktsikkerheden, som følger af den teknologiske udvikling og digitaliseringen. Særligt udbygges det eksisterende sikkerhedsnet ud fra de digitale aspekter.
Sælger din virksomhed produkter tiltænkt forbrugere, vil den nye forordning være relevant, idet forordningen medfører nye og mere vidtgående forpligtelser – i flere tilfælde også selvom produkterne også er omfattet af særlig regulering.
I sondringen mellem forbrugerprodukter, der har/eller ikke har deres egen regulering, gør følgende sig gældende:
En væsentlig nyhed med relevans for produkter med en digital grænseflade er, at der stilles krav til produktets cybersikkerhedsfunktioner og selv-udviklende funktioner, når produktets art kræver det.
Ikke overraskende varierer kravene til den enkelte virksomhed alt efter produktets type. Hvilke dele af de nye forpligtelser, der er særligt relevante, afhænger også af om virksomheden handler som producent, importør eller distributør.
Generelt bliver de gældende krav til sikre produkter videreført, og der indføres nye bestemmelser for mærkning, sikkerhedsforanstaltninger i forbindelse med e-handel, og anvendelsen af ny teknologi.
Det betyder flere krav til dig som erhvervsdrivende. Fabrikanter, importører og distributører af produkter på det europæiske marked bør særligt overveje følgende:
Betydningen af de nye krav til produkters cybersikkerhed bør ikke underkendes. Når alverdens produkter i fremtiden (og til en vis grad allerede) er forbundet med hinanden, bliver cybersikkerhed en væsentlig del af produktsikkerheden. En kæde er som bekendt ikke stærkere end det svageste led. I det store billede er forordningen imidlertid en mindre del af EU’s strategi om at styrke cybersikkerheden i produkter. Vi henviser i den forbindelse til EU’s forordning om cyberrobusthed (på engelsk: ”Cyber Resilience Act”), som også forventes at træde i kraft i anden halvdel af 2024.
Focus Advokater følger udviklingen og tilbyder rådgivning om både gældende og kommende regler om produkter, herunder krav til fysisk sikkerhed og cybersikkerhed.
Vores Tech Team kan desuden hjælpe din virksomhed med det fulde overblik over alle gældende og kommende regler om cybersikkerhed fra EU, herunder GDPR, NIS2, DORA, Critical Entities Resillience Act (CER), Cyber Resillience Act (CRA), mv.
På produktsikkerhedsforordningen her.
Se parkeringsforhold lige her
© Copyright 2024 • Focus Advokater • CVR: 34045666