Alle forretningsområder
Specialiseret rådgivning
Commercial og Kontrakter
11. februar 2025
Som det nok er de fleste bekendt, rasles der i den grad med ’told-sablen’ for tiden, og det er nok kun et spørgsmål om tid, inden varer fra EU bliver pålagt told i USA. Som modreaktion herpå må det forventes, at EU vil pålægge varer fra USA told.
Er din virksomhed klar til det?
Forventningerne om told rejser nogle spørgsmål
Vigtige spørgsmål, som melder sig, er:
Tidspunktet for pålægning af told kan få betydning for svarene.
Spørgsmålene har først og fremmest betydning, hvis der allerede er indgået en aftale mellem køber og sælger på tidspunktet for pålægning af told. Hvis der derimod endnu ikke er indgået en aftale eller afgivet et bindende tilbud, kan sælger naturligvis nå at justere sin pris og sine salgs- og leveringsbetingelser.
Leveringsklausuler kan få betydning for tolden
Hvis to danske virksomheder indgår en aftale om køb af en vare (oprindeligt fra USA), som skal leveres et sted i Danmark, vil udgangspunktet være ’nej’ – sælger må acceptere at bære risikoen for tolden, og denne kan ikke overvæltes på køber uden hjemmel i aftalen. Sælger må derfor acceptere at opleve en mindre avance – eller måske endda en negativ avance. Det er dermed sælgers risiko, at den vare, der nu videresælges, er købt i USA.
Er situationen derimod den, at en dansk eller udenlandsk virksomhed har solgt en vare fra USA til en kunde i Danmark, kan situationen være anderledes. Hvis det er aftalt, at varen skal leveres under klausulen ’FOB’ (Free On Board) med afskibning fra en havn i Florida, vil sælger kunne argumentere for, at køber skal betale tolden forbundet med import til Danmark/EU. Prisen på varen er reelt uændret, og der er således ikke tale om, at tolden overvæltes på køber, men køber må her bære risikoen for, at han kan modtage sin vare i Danmark og må derfor selv betale tolden i forbindelse med import til Danmark/EU. Ved klausulen ’FOB’ sker leveringen og dermed risikoovergangen bogstavelig talt i Florida. Told pålægges imidlertid først ved ankomst til Danmark/EU. I den situation pålægges tolden altså først efter, at sælger har leveret varen, og tolden er i den situation ”købers risiko”.
Er situationen derimod den, at en vare f.eks. er solgt DDP Odense (Delivered Duty Paid i Odense), er det sælger, som bærer risikoen for varen indtil Odense, uanset om den kommer direkte fra USA. Sælger vil ifølge denne klausul skulle betale for tolden medmindre andet er aftalt.
Prisstigninger er ikke force majeure
Den part, som bærer risikoen for tolden og derfor skal betale denne, kan som udgangspunkt ikke overvælte denne på sine kunder. Reglerne om risikoovergang og levering har netop bestemt, hvilken part, der skal betale for tolden.
Det kan dog forekomme, at prisstigningerne for en sælger bliver så store, at det vil være endog meget byrdefuldt for sælger at foretage levering til den aftalte pris. I udgangspunktet vil prisstigninger ikke have karakter af force majeure med den følge, at en sælger dermed kan komme ud af sin kontrakt.
I tilfælde hvor sælgers indkøbspris stiger betydeligt, og dette ikke kunne påregnes af sælger ved indgåelsen af aftalen, kan der efter omstændighederne foreligge økonomisk force majeure. Det betyder ikke, at sælger kan kræve tolden overvæltet på køber, men det betyder, at sælger kan undlade at levere varen uden at ifalde et erstatningsansvar. Køber må i den situation indgå en ny aftale – evt. med sælger – og i denne (gen)forhandling vil sælger kunne justere sin pris.
Efter praksis kræves der meget store prisstigninger, før der foreligger økonomisk force majeure, og de toldsatser, vi ser i øjeblikket, vil ikke være tilstrækkelige.
Hvis intet er aftalt om prisen
Undtagelsesvis hænder det, at parterne ikke aftaler en pris. Hvis der intet er aftalt om prisen, skal en køber betale det, som sælger kræver, medmindre dette må anses for ubilligt. I den situation er sælgers adgang til at ”overvælte” tolden på køber mere fri.
Sælger vil i almindelighed ofte helt eller delvist overvælte en told på sin køber. Tolden vil dermed generelt få priserne til at stige. Det vil derfor heller ikke være ubilligt for en sælger at overvælte sin ekstraomkostning i form af told på køber – dette er nu blot “prisen i markedet”.
Hvad siger dine salgs- og leveringsbetingelser?
Når tolden kommer, kan leveringsklausuler som nævnt få betydning i forhold til, hvem der i forholdet mellem sælger og køber skal betale tolden. Herudover vil et vigtigt redskab være sælgers salgs- og leveringsbetingelser. Disse vil efter omstændighederne give sælger mulighed for at regulere prisen i en kontrakt, f.eks. som følge af told. Hvis du som sælger skal bære risikoen for en told, vil du ikke uden hjemmel i aftalen og dine salgs- og leveringsbetingelser kunne overvælte tolden på din kunde – hverken helt eller delvist.
Med den seneste tids nyheder omkring told er det derfor vigtigt, at du får gennemgået din virksomheds salgs- og leveringsbetingelser. Vi står klar til at hjælpe med at udarbejde eller forbedre jeres salgs- og leveringsbetingelser, så I er klar, når tolden kommer.
Vil du vide mere?
Har du spørgsmål eller brug for rådgivning, er du velkommen til at kontakte Sebastian Elnegaard eller Michael Clemmensen.
Se parkeringsforhold lige her
© Copyright 2025 • Focus Advokater • CVR: 34045666