Søgning

Ansættelses- og arbejdsforhold

21. maj 2025

Arbejdsskader kan også opstå ved hjemmearbejde – men hvem bærer ansvaret?

Hvis arbejdet udføres på den fysiske arbejdsplads, og en medarbejder her kommer til skade, vil det klare udgangspunkt være, at skaden er sket som følge af arbejdet eller de forhold, det udføres under, og derfor vil der være tale om en arbejdsskade.

Ved hjemmearbejde er situationen anderledes, da arbejdsmæssige og private handlinger er tæt forbundet. For at en ulykke eller skade under udførelsen af hjemmearbejde kan anerkendes som en arbejdsskade, skal medarbejderen sandsynliggøre, at der er en årsagssammenhæng mellem ulykken og arbejdet.

Højesteret har stadfæstet landsrettens afgørelse i en sag om en faldulykke i forbindelse med hjemmearbejde. Læs mere nedenfor.

Hvornår dækker arbejdsskadesikringsloven?

For at være dækket af arbejdsskadesikringsloven skal skaden være opstået som følge af arbejdet. Med “som følge af arbejdet” menes, at medarbejderens handlinger skal have haft en nødvendig eller naturlig forbindelse til arbejdet for at falde ind under loven. Dette indebærer, at selv en indirekte tilknytning til arbejdet kan være tilstrækkelig, uden at medarbejderen nødvendigvis udfører sine primære arbejdsopgaver. Derfor kræver det altid en konkret vurdering for at afgøre, om skaden skyldtes arbejdet eller private forhold.

En færden, der har både en nødvendig og naturlig sammenhæng til arbejdet, kan eksempelvis være toiletbesøg, måltider eller afhentning af arbejdsmaterialer. Disse situationer vil derfor som udgangspunkt være omfattet af loven, uanset om de foregår på arbejdspladsen eller i hjemmet.

Den almindelige færden inkluderer dog ikke situationer, hvor private ærinder udføres i arbejdstiden, såsom at forlade arbejdspladsen for at handle ind, gå en tur, lufte hund, hente børn osv. Skader, der opstår under sådanne ærinder, vil derfor ikke være omfattet af loven. Ligeledes, hvis en medarbejder falder over sit barns cykel eller andre private genstande og pådrager sig en skade, vil dette som udgangspunkt ikke blive anerkendt som en arbejdsskade.

Dom fra Østre Landsret (28. juni 2024)

En afgørelse fra Ankestyrelsen blev underkendt af Østre Landsret, som vurderede, at der var tale om en arbejdsskade sket under udførelsen af hjemmearbejde. Sagen drejede sig om et HK-medlem, der i december 2020 arbejdede hjemmefra. Der var i sagen tvivl om, hvorvidt medarbejderen faldt over en kasse på gulvet eller sine egne ben, da hun var på vej tilbage til sin computer efter at have hentet kaffe. Denne hændelse resulterede i en brækket skulder samt flere mindre skader.

Ankestyrelsen afviste at betragte hændelsen som en arbejdsulykke, da kassen, som kvinden faldt over, indeholdt private ejendele. Østre Landsret underkendte denne vurdering. Det var for landsretten ubestridt, at kaffebrygningen foregik som led i arbejdet. Landsretten lagde vægt på, at ulykken havde en naturlig tilknytning til arbejdet, da medarbejderen var i køkkenet for at hente kaffe.

Efter Landsrettens opfattelse var det herefter ligegyldigt, om medarbejderen snublede over sine egne ben eller faldt over en kasse på gulvet. Der blev i den forbindelse lagt vægt på, at den omhandlende kasse havde stået på gulvet det pågældende sted i ca. et år uden at give anledning til problemer, og at kassen ikke var placeret i strid med instrukser fra arbejdsgiveren. Kassens placering dannede således ikke grundlag for, at medarbejderen måtte være den nærmeste til at bære risikoen for skader som følge af fald over kassen i forbindelse med naturlig færden mellem sin hjemmearbejdsplads og sit køkken under udførelsen af sit hjemmearbejde.

Skaden som medarbejderen pådrog sig blev derfor anerkendt som en arbejdsskade.

Højesterets resultat og begrundelse (2. maj 2025)

Højesteret stadfæstede landsrettens afgørelse og fastslog, at ulykken var en arbejdsskade omfattet af arbejdsskadesikringslovens § 5. Domstolen lagde vægt på, at medarbejderen var i færd med at udføre sit arbejde, da hun faldt, og at kaffebrygningen havde en naturlig tilknytning til arbejdet. Det forhold, at medarbejderen faldt over en privat genstand i hjemmet, ændrede ikke på vurderingen.

Højesteret udtalte, at arbejdsgiveren – som led i det objektive ansvar efter loven – også bærer risikoen for skader, der sker under arbejdet på en hjemmearbejdsplads, selv når ulykken skyldes hjemmets indretning og ikke arbejdsmæssige forhold.

Focus Advokater bemærker

Hjemmearbejde er blevet en del af hverdagen for mange ansatte og arbejdsgivere. Denne afgørelse viser, at arbejdsgivere, som tillader, og måske endda opfordrer til, hjemmearbejde, bør overveje nøje, hvilken politik der føres omkring hjemmearbejdet, herunder hjemmearbejdspladsens indretning, og hvad medarbejderen må og ikke må i relation til sit hjemmearbejde.

En aktiv og omhyggeligt udarbejdet politik om hjemmearbejde, hvor arbejdsgiver blandt andet forholder sig nærmere til hjemmearbejdspladsens indretning, kan reducere risikoen for skader ved uhensigtsmæssige indretninger af hjemmearbejdspladsen og dermed mindske risikoen for pludselige sygemeldinger, som kunne være undgået.

Derudover kan politikken, hvis lavet rigtigt, bidrage til, at arbejdsgiveren mindsker risikoen for at blive stillet til ansvar for skader, som medarbejderen pådrager sig under hjemmearbejde, og bidrage til, at hjemmearbejdet udføres på en ordentlig professionel måde, som stemmer overens med virksomhedens image.

Vil du vide mere?

Focus Advokaters team for ansættelsesret har stor erfaring med rådgivning inden for ansættelses- og arbejdsforhold. Dette gælder alle aspekter af personaleforhold lige fra ansættelsesforholdet etableres til ansættelsesforholdet afsluttes. Har du spørgsmål til arbejdsskader ved hjemmearbejde eller brug for rådgivning i øvrigt, er du velkommen til at kontakte vores ansættelsesretlige team.

Kontakt os

I Odense, Svendborg og København

Tilmeld nyhedsbrev

Bliv opdateret på ny lovgivning, aktuelle juridiske problemstillinger og få invitation til vores faglige arrangementer via e-mail.



    Vælg hvilke nyhedsbreve du vil modtage

    Giv samtykke til