Alle forretningsområder
Specialiseret rådgivning
Ansættelses- og arbejdsforhold
23. januar 2025
Østre Landsret har den 10. januar 2025 afsagt en principiel dom, som fastslår, at Danish Crown A/S er erstatningsansvarlig for covid-19-smitte blandt tre medarbejdere på slagteriet i Ringsted. Dommen danner således præcedens for arbejdsgiveransvar under pandemiske forhold.
Sagen blev anlagt af Fødevareforbundet NNF på vegne af tre slagterimedarbejdere, som fik påvist covid-19.
I marts 2020 iværksatte de danske myndigheder omfattende initiativer til begrænsning af smittefaren. Danish Crown fortsatte imidlertid sin drift på slagteriet, hvortil ansatte i administrationen skulle hjemsendes og ansatte i produktionen skulle møde på arbejde som hidtil.
De 3 omhandlende medarbejdere var ansat på slagteriet i Ringsted, i produktionen. I slutningen af juli 2020 opstod der et Covid-19 smitteudbrud på slagteriet. Mellem den 28. juli og den 4. august 2020 fik alle de tre omhandlende medarbejdere påvist Covid-19, og har fået anerkendt Covid-19 som en erhvervssygdom efter arbejdsskadesikringsloven.
Covid-19 på arbejdspladsen
Landsretten fandt det bevist, at medarbejderne A, B og C blev smittet med covid-19 på deres arbejdsplads, hvor der i juli 2020 var et omfattende smitteudbrud. Retten lagde vægt på, at de smittede havde begrænset kontakt uden for arbejdet, og alene var sammen med de nærmeste pårørende i fritiden. Hertil havde de deres nærmeste pårørende ikke været smittet før de tre medarbejderes påvisning af Covid-19. Hver af de tre medarbejdere kørte alene til og fra arbejde i egen bil eller på cykel. Derudover understregede retten, at Danish Crown ikke havde taget tilstrækkelige forholdsregler for at minimere smitterisikoen på slagteriet, på trods af løbende advarsler om problematiske forhold i produktionen.
Danish Crowns erstatningsansvar
Landsretten vurderede, at selvom slagteriet generelt opretholdt høje hygiejnestandarder og havde implementeret smitteforebyggende tiltag, var disse ikke tilstrækkelige under de givne arbejdsforhold. Produktionsmedarbejderne arbejdede tæt sammen i et støjfyldt miljø, hvor de ofte måtte råbe for at kommunikere, og delte redskaber som akkordsedler og arbejdsudstyr uden systematisk brug af handsker eller afspritning. Derudover var omklædningsfaciliteterne trange, og pauseområderne gjorde det ikke muligt at opretholde afstandskravene.
Landsretten konkluderede desuden, at Danish Crown ikke i tilstrækkelig grad gennemgik arbejdsgangene i produktionen eller sikrede den nødvendige instruktion og kommunikation af smitteforebyggende tiltag. Særligt blev der ikke taget tilstrækkeligt hensyn til medarbejdernes sammensætning, herunder slagteriets mange udenlandske ansatte, som krævede ekstra opmærksomhed og let tilgængelig information.
På denne baggrund konkluderede landsretten, at Danish Crown havde handlet uforsvarligt og dermed var erstatningsansvarlig for den smitte med covid-19, som de tre medarbejdere blev udsat for under deres arbejde.
Focus Advokater bemærker, at dommen sender et klart signal til arbejdsgivere om vigtigheden af at sikre et forsvarligt arbejdsmiljø, især under særlige sundhedskritiske forhold som en pandemi. Arbejdsgivere bør nøje vurdere risici og tage proaktive skridt for at minimere smittefare, herunder effektiv kommunikation og implementering af nødvendige tiltag.
Focus Advokaters team for ansættelsesret har stor erfaring med rådgivning inden for ansættelses- og arbejdsforhold. Dette gælder alle aspekter af personaleforhold lige fra ansættelsesforholdet etableres til ansættelsesforholdet afsluttes. Har du spørgsmål til sexchikane og kønsdiskrimination, opsigelse af medarbejdere eller brug for rådgivning i øvrigt, er du velkommen til at kontakte vores ansættelsesretlige team.
Se parkeringsforhold lige her
© Copyright 2025 • Focus Advokater • CVR: 34045666