Søgning

Ansættelses- og arbejdsforhold

10. januar 2025

Frifundet for sexchikane

Vestre Landsret har ved dom af 9. december 2024 frifundet en arbejdsgiver for ansvar i en sag om sexchikane.

Focus Advokater bistod arbejdsgiveren i sagen.

sexchikane

Hvad siger reglerne?

Ifølge ligebehandlingsloven er forskelsbehandling på grund af køn som klar hovedregel forbudt, hvilket også gælder under et ansættelsesforhold.

Seksuel chikane betragtes som forskelsbehandling på grund af køn og er derfor forbudt.

Det påhviler arbejdsgivere at behandle mænd og kvinder lige for så vidt angår arbejdsvilkår, herunder forbud mod sexchikane. Arbejdsgiveren har – både efter ligebehandlingsloven og efter arbejdsmiljølovgivningen – en forpligtelse til at stille et chikanefrit miljø til rådighed for sine ansatte og til at håndtere situationer med chikane.

En person, som bliver udsat for sexchikane, kan potentielt være berettiget til godtgørelse efter ligebehandlingsloven og efter omstændighederne også en tortgodtgørelse.

Et overgreb mod en kvindelig medarbejder

Den sag som landsretten tog stilling til, handlede om en situation, hvor en kvindelig medarbejder blev udsat for et overgreb af en ældre mandlig kollega, mens hun var på arbejde.

Arbejdsgiver håndterede straks situationen, ved at sætte et møde op allerede dagen efter, med deltagelse af ledelsen, herunder den HR-ansvarlige, og den kvindelige medarbejder. Inden mødet kontaktede ledelsen den mandlige kollega og hørte hans forklaring om, hvad der var sket. Ledelsen drøftede og blev enige om, at manden måtte omplaceres midlertidigt til en anden lokation. Derefter holdt man møde med kvinden og drøftede situationen, hvor hun også blev orienteret om den beslutning, som man havde truffet.

Den medarbejder, som havde begået krænkelsen, blev omplaceret til en anden lokation indtil hans nærmeste leder vendte hjem fra ferie i udlandet, hvorefter han ville beslutte, hvad der nærmere skulle ske. Da lederen vendte hjem og drøftede situationen med de berørte parter, blev der truffet beslutning om, at manden skulle afskediges på grund af det, som var sket.

Yderligere tog ledelsen initiativ til at tilbyde kvinden betalt psykologbistand i anledning af det, som var sket.

Den krænkede medarbejder gik til sin fagforening, som fremsatte krav mod arbejdsgiveren, blandet andet krav på godtgørelse efter ligebehandlingsloven.

Landsrettens dom

Det var ubestridt mellem sagens parter, at der var udøvet sexchikane omfattet af ligebehandlingslovens regler, men spørgsmålet var, om der var et arbejdsgiveransvar.

Landsretten tog først stilling til, om den medarbejder, som havde begået krænkelsen, var en del af ledelsen hos arbejdsgiveren, hvorved man efter reglerne potentielt kunne pålægge arbejdsgiveren et ansvar, fordi man identificerer arbejdsgiveren med ledelsen og handlinger som begås af ledelsen.

Landsretten fandt ikke, at medarbejderen kunne anses for at være et ledelsesmedlem. Krænkelsen var derfor sket i en relation mellem sideordnede kollegaer, og ikke mellem en leder og en ansat.

Efter en konkret vurdering fandt landsretten, at arbejdsgiveren i sagen havde truffet nogle relevante forebyggende tiltag imod sexchikane, herunder indført og praktiseret en relevant personalepolitik, og at arbejdsgiveren i øvrigt havde håndteret situationen ved straks at iværksætte relevante tiltag, blandt andet høring af parter, omplacering og i sidste ende en fyring af den medarbejder, som havde begået krænkelsen.

Arbejdsgiveren blev derfor frifundet for ansvar.

Focus Advokater bemærker

Landsrettens dom er i tråd med de regler og den retspraksis, som findes på området.

Arbejdsgivere skal være opmærksomme på ligebehandlingsloven og arbejdsmiljølovgivningen, som stiller krav til arbejdsgivere om at tage skridt til sikring af et godt og sundt arbejdsmiljø, hvor medarbejdere kan udføre sit arbejde fri for chikane, og hvis uheldet er ude, og der sker en krænkelse, så skal arbejdsgiver vise rettidig omhu og træde til for at håndtere situationen.

Vil du vide mere?

Focus Advokaters team for ansættelsesret har stor erfaring med rådgivning inden for ansættelses- og arbejdsforhold. Dette gælder alle aspekter af personaleforhold lige fra ansættelsesforholdet etableres til ansættelsesforholdet afsluttes. Har du spørgsmål til sexchikane og kønsdiskrimination, opsigelse af medarbejdere eller brug for rådgivning i øvrigt, er du velkommen til at kontakte vores ansættelsesretlige team.

Deltag i kursus om sexchikane og kønsdiskrimination

Focus Advokater afholder kursus om reglerne om sexchikane og kønsdiskrimination, hvor oplægsholderne går i dybden med området. Har kurset din interesse, kan du læse mere om indhold samt muligheden for tilmelding her.

Kontakt os

I Odense, Kolding, Svendborg og København

Tilmeld nyhedsbrev

Bliv opdateret på ny lovgivning, aktuelle juridiske problemstillinger og få invitation til vores faglige arrangementer via e-mail.



    Vælg hvilke nyhedsbreve du vil modtage

    Giv samtykke til