Alle forretningsområder
Specialiseret rådgivning
Ansættelse- og arbejdsforhold
5. november 2024
Den 1. oktober præsenterede regeringen lovprogrammet for folketingsåret 2024/2025. Programmet indeholder flere lovforslag, der kan få direkte betydning for dig som arbejdsgiver.
I dette indlæg har vi samlet de mest relevante forslag inden for arbejds- og ansættelsesret, så du nemt kan få overblik over, hvad der kan få betydning for din virksomhed. Lovforslagene dækker blandt andet områder som arbejdsmiljø, regler for udstationerede medarbejdere samt kønsbalance i bestyrelser.
BEHANDLET I OKTOBER
Regeringen foreslår ændringer i ligestillingsloven for at forenkle indberetningskravene for offentlige myndigheder, herunder kommuner, regioner og statslige institutioner. Formålet er at lette administrationen og frigøre ressourcer. Det indebærer blandt andet afskaffelse af ligestillingsredegørelser og indførelsen af en bagatelgrænse for, hvilke institutioner der skal opstille måltal for kønssammensætningen i bestyrelser. Indberetningsperioden for disse måltal ændres også til hvert andet år.
Som en del af implementeringen af EU’s kønsbalancedirektiv vil virksomheder blive pålagt at sikre en mere ligelig kønsfordeling i ledelsen. Det betyder, at mindst 40 % af medlemmerne i virksomhedens øverste ledelsesorgan skal være af det underrepræsenterede køn. Dette kan få betydning for din fremtidige rekrutteringsproces og på diversiteten i virksomhedens bestyrelsessammensætning.
Arbejdsgivere, der stiller bolig til rådighed for ansatte, skal være opmærksomme på nye minimumskrav til boligforholdene. Dette er en del af indsatsen mod social dumping, og lovforslaget skal sikre bedre forhold for medarbejdere, der får bolig stillet til rådighed af arbejdsgiver.
Der venter skærpede krav til arbejdsgivere, der udstationerer medarbejdere til Danmark. Der lagt op til, at du nu skal uploade dokumenter som ansættelseskontrakter og arbejdstilladelser til Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT). Derudover skal dine medarbejdere kunne fremvise gyldig legitimation, som pas, ved kontrolbesøg fra myndighederne. Overtrædelser kan medføre påbud og bøder, så det bliver vigtigt at sikre korrekt dokumentation.
Regeringen vil indføre en ny arbejdspligt for kontanthjælpsmodtagere, der ikke opfylder opholds- eller beskæftigelseskravene. Dette skaber nye muligheder for arbejdsgivere til at tilbyde arbejdserfaring gennem nytteindsats, virksomhedspraktik eller ansættelse med løntilskud. Det giver din virksomhed adgang til offentlig støttet arbejdskraft og en chance for at bidrage til socialt ansvar.
TIL BEHANDLING i NOVEMBER
Der ønskes, et nyt Arbejdsmarkedsråd bestående af arbejdsmarkedets parter. Rådet skal fungere som en platform for drøftelser om både arbejdsmiljø og beskæftigelse på tværs af brancher. Samtidig er der lagt op til, at flere nuværende råd, herunder Beskæftigelsesrådet, Tilsynsrådet, de otte regionale Arbejdsmarkedsråd, Arbejdsmiljørådet og Helbredsoplysningsrådet, bliver nedlagt.
For dig som arbejdsgiver betyder det en forenkling af strukturerne omkring arbejdsmiljø og beskæftigelse, hvilket kan medføre lettere adgang til relevante drøftelser og beslutninger. Jobservice Danmark vil også blive nedlagt, og de beskæftigelsespolitiske mål afskaffes, hvilket kan påvirke de måder, hvorpå du hidtil har samarbejdet med offentlige instanser omkring beskæftigelse.
Lovforslaget er en del af regeringens forslag til finansloven for 2025 og har til formål at skabe mere sammenhæng i arbejdsmiljø- og beskæftigelsespolitikken.
TIL BEHANDLING I DECEMBER
Et nyt lovforslag skal ændre arbejdsmiljøloven og skærpe kravene til byggevirksomheder for at sikre, at arbejdsmiljøreglerne bliver overholdt. Med de nye regler får Arbejdstilsynet mulighed for at pålægge entreprenørstop, hvis en virksomhed gentagne gange overtræder arbejdsmiljøloven og dermed udsætter medarbejdernes sikkerhed og sundhed for alvorlig risiko.
For dig som arbejdsgiver betyder det, at gentagne overtrædelser ikke blot kan føre til bøder, men også til arbejdsstop, som kan forsinke projekter og øge dine omkostninger. Disse tiltag er også en del af indsatsen mod social dumping, som blev aftalt i maj 2024 mellem regeringen og en bred politisk forligskreds.
TIL BEHANDLING I FEBRUAR
Regeringen vil som opfølgning på “Ansvar for Danmark” og aftalen om at få flere unge i fritidsjob fremsætte et lovforslag med nye ændringer, der kan påvirke dig som arbejdsgiver. Forslaget inkluderer opdaterede regler for unges fritidsjobs samt afskaffelsen af arbejdsmiljøcertifikatordningen.
Derudover får Arbejdstilsynet nye beføjelser, herunder brug af kunstig intelligens i deres tilsynsarbejde og mulighed for direkte at kommunikere med dine ansatte om arbejdsmiljøspørgsmål. Dette kan føre til en mere effektiv kontrol af arbejdsmiljøet på din arbejdsplads.
Lovforslaget indebærer også ændringer i oplysningspligt og adgang til dataindsigt, der kan påvirke dine databehandlingsprocesser, samt justeringer i arbejdsskadesikringsloven, herunder præcisering af reglerne om årsløn. Endelig vil lovforslaget betyde ændringer i sagsbehandlingsreglerne for visse sager i Arbejdsretten som følge af Finanssektorens Arbejdsgiverforenings nedlæggelse.
Reform af beskæftigelsesindsatsen med fokus på frihed og værdighed
Regeringen planlægger en omfattende reform af beskæftigelsesindsatsen, som kan få betydning for dig som arbejdsgiver. Lovforslaget er baseret på anbefalingerne fra Ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats, der i juni 2024 foreslog øget faglig frihed, forenkling af reglerne og større værdighed for borgerne.
For dig betyder det en modernisering af beskæftigelsessystemet, der sigter mod at gøre det lettere at samarbejde med jobcentre og myndigheder om rekruttering og aktivering af ledige. Med en mere fleksibel og effektiv indsats kan du forvente mindre bureaukrati og bedre tilpasning af forløb, der matcher din virksomheds behov. Lovforslaget er en del af opfølgningen på regeringsgrundlaget “Ansvar for Danmark” fra december 2022.
Du kan læse hele regeringens lovprogram her.
Focus Advokaters team for ansættelsesret har stor erfaring med rådgivning inden for ansættelses- og arbejdsforhold. Dette gælder alle aspekter af personaleforhold lige fra ansættelsesforholdet etableres til ansættelsesforholdet afsluttes. Har du spørgsmål til de nye lovforslag eller brug for rådgivning i øvrigt, er du velkommen til at kontakte vores ansættelsesretlige team.
Se parkeringsforhold lige her
© Copyright 2024 • Focus Advokater • CVR: 34045666