Søgning

Konkurs og rekonstruktion

26. oktober 2020

Ændringer i konkurslovens regler om rekonstruktion på vej

Regeringen har netop fremsat et lovforslag, der bl.a. har til formål at forbedre mulighederne for, at virksomheder, der er levedygtige, men som har forbigående økonomiske vanskeligheder, fx på grund af svigtende omsætning afstedkommet af myndighedernes restriktioner grundet COVID-19 pandemien, kan videreføres via konkurslovens rekonstruktionsregler i stedet for at gå konkurs.

I juli måned kom Konkursrådet med en udtalelse, der anbefalede, at konkurslovens regler om rekonstruktion blev tilpasset som følge af COVID-19. Regeringens lovforslag er baseret på anbefalingerne fra Konkursrådet. Hvis lovforslaget vedtages, kan det have væsentlig betydning for virksomheder, der er eller kommer i økonomiske problemer. Læs mere her.

Baggrund og formål

De foreslåede ændringer tager sigte på at gøre rekonstruktionsreglerne mere tilgængelige og mindre omkostningskrævende, ligesom det foreslås, at der indføres en indledende periode af rekonstruktionen, som i realiteten bliver en slags kontrolleret timeout på 4-8 uger.

Oversigt over de foreslåede lovændringer

Lovforslaget om tilpassede regler falder inden for forskellige dele af regelsættet om rekonstruktion i konkursloven. De væsentligste forslag til ændringer er:

Beskikkelse af regnskabskyndig tillidsmand

”Kontrolleret time-out”

Medarbejdernes stilling ved rekonstruktionsbehandling

”Fast-track”-procedure for overdragelse af virksomhed

Virksomhedspant

Focus Advokater anbefaler

Hvis lovforslaget vedtages, vil reglerne om rekonstruktion blive gjort lettere tilgængelige og mere brugbare i visse situationer. Det kræver dog i alle tilfælde fortsat betydelig indsigt i reglerne og såvel juridisk som forretningsmæssig forståelse for at kunne navigere i regelsættet for at vurdere, om det er anvendeligt.

Det vil fortsat ikke i alle situationer være den rigtige – eller mest fordelagtige løsning – at gennemføre en rekonstruktion gennem konkurslovens regler, selvom en virksomhed er i økonomiske vanskeligheder. Det er derfor nødvendigt med rådgivning for at kunne vurdere, om der er grundlag for at hjælpe en virksomhed gennem rekonstruktion.

Hos Focus Advokater har vi stor erfaring med at hjælpe virksomheder i økonomiske problemer og med virksomhedsoverdragelse i det hele taget.

Kontakt os

I Odense, Kolding, Svendborg og København

Tilmeld nyhedsbrev

Bliv opdateret på ny lovgivning, aktuelle juridiske problemstillinger og få invitation til vores faglige arrangementer via e-mail.



    Vælg hvilke nyhedsbreve du vil modtage

    Giv samtykke til