Alle forretningsområder
Specialiseret rådgivning
Bolig- og erhvervslejeret
12. november 2021
Lovforslagene om en ny lejelov og en ny lov om boligforhold er nu fremsat og har været første behandlet i Folketinget. Som udgangspunkt var der alene tale om en sammenskrivning af lejeloven og boligreguleringsloven; men der er kommet lidt nyt med. Bliv opdateret her!
Lovforslagene blev fremsat den 13.10.2021 og første behandlet i Folketinget den 28.10.2021.
Der skulle være tale om en forenkling; men lejeloven kommer nu til at indeholde 213 paragraffer i alt. I dag indeholder lejeloven og boligreguleringsloven 189 paragraffer til sammen!
Samtidig er det udgangspunktet, at lovene ikke skal indeholde ændringer af ”balancen” i retsforholdet mellem udlejer og lejer. Det vil sige, at lovene alene vil være en sammenskrivning af de gældende love – dog med en række strukturelle ændringer, herunder angivelse af huslejenævnets kompetence i de enkelte kapitler i loven. Loven indeholder således ikke nye bestemmelser om f.eks. lejefastsættelse eller fraflytninger.
Tidsplanen for lovforslagets behandling i Folketinget er indtil videre således, at det skal være klar til vedtagelse i Folketinget i starten af 2022 med henblik på, at det skal træde i kraft den 1.7.2022.
Der er dog kommet noget nyt med i forslaget til den nye lejelov. Det drejer sig om det tidligere fremsatte forslag til styrkelse af retssikkerheden for fremlejetagere. Disse regelændringer har tidligere været fremsat som et selvstændigt lovforslag, der blev sendt i høring; men aldrig fremsat i Folketinget.
Forslaget har tre dele:
I det lovforslag, der blev sendt i høring, var der også indeholdt en sanktion mod udlejer i form af, at udlejer risikerede selv at komme til at hæfte direkte for fremlejetagerens krav, hvis ikke udlejer opsagde lejeren. Denne del af lovforslaget er dog ikke kommet med.
Nu er det sikkert, at den nye lejelov kommer. Der venter udlejere en større administrativ arbejdsopgave, når lovens nye bestemmelser skal implementeres i skabeloner, paradigmer og generelt i de meddelelser, der skal sendes til en lejer. Desuden skal man generelt vænne sig til nye paragrafnumre, når der skal ”slås op” i lovteksten. Dertil kommer der i løbet af foråret højst sandsynligt en ny typeformular, som efter lovens ikrafttræden skal bruges, når der skal laves nye lejekontrakter.
Hos Focus Advokaters lejerets-team har vi stor erfaring med rådgivning inden for alle aspekter af boliglejeretten, herunder hvordan du bedst muligt får styr på håndteringen af den nye lejelovs bestemmelser. Har du spørgsmål eller brug for rådgivning, er du meget velkommen til at kontakte os.
Se parkeringsforhold lige her
© Copyright 2025 • Focus Advokater • CVR: 34045666