Søgning

Compliance og Krisehåndtering

18. februar 2025

Bliv klar til vidtrækkende EU-forordning mod global skovrydning og skovforringelse

EU’s forordning mod skovrydning og skovforringelse (EUDR) træder i kraft den 30. december 2025 for store virksomheder og den 30. juni 2026 for små og mellemstore virksomheder. EUDR forbyder anvendelse af visse råvarer og produkter forbundet med skovrydning og skovforringelse og vil påvirke danske virksomheder, der anvender eller handler med kvæg, kakao, kaffe, oliepalmer, gummi, soja eller træ. Da overholdelse af EUDR kræver omfattende dokumentation, er det en god idé at begynde allerede nu for at sikre compliance, når reglerne træder i kraft.

EUDR’s formål og krav om skovrydningsfrie produkter

EUDR har til formål at reducere EU’s bidrag til global skovrydning og skovforringelse. Den fastsætter regler for, hvornår virksomheder må sælge produkter, som indeholder kvæg, kakao, kaffe, oliepalmer, gummi, soja og træ.

Produkter, der omfattes af EUDR, må kun sælges, hvis de opfylder følgende krav:

  1. Produkterne skal være skovrydningsfrie og må dermed ikke bidrage til skovrydning.
  2. Produkterne skal være produceret i overensstemmelse med lovgivningen i det land, hvor de er fremstillet, hvilket bl.a. inkluderer regler om jordrettigheder, miljøbeskyttelse, skovforvaltning, arbejdstagerrettigheder og menneskerettigheder.
  3. Produkterne skal ledsages af en due diligence-erklæring, som viser, at kravene efter forordningen er opfyldt.

For at betragtes som skovrydningsfrie må produkterne ikke stamme fra områder, der er blevet ryddet efter 31. december 2020. Hvis produkterne indeholder eller er fremstillet ved brug af træ, skal træet være fældet uden at skade skoven efter denne dato.

Virksomheders forpligtelse under EUDR

For at overholde EUDR skal virksomheder implementere en omfattende due diligence-proces, der sikrer, at produkter, der markedsføres i EU, ikke er forbundet med skovrydning eller skovforringelse. Dette indebærer tre centrale forpligtelser:

1. Etablering af en due diligence-ordning

Virksomheder skal udarbejde og vedligeholde skriftlige procedurer for, hvordan de udfører due diligence i praksis. Dette omfatter:

2. Udførelse af due diligence på produkter

Virksomheder skal aktivt indsamle og analysere data for at vurdere risikoen for skovrydning og skovforringelse. Dette indebærer:

3. Indgivelse af due diligence-erklæringer

Forud for import, eksport eller salg på det europæiske marked skal virksomheder indsende en due diligence-erklæring via EU’s TRACES-system.

Tilsyn og sanktionsmuligheder

Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø vil føre tilsyn med, at virksomhederne overholder reglerne, og EU-Kommissionen vil senest 30. juni 2025 oprette et informationssystem med et register over virksomheder, der sælger de relevante produkter. Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø udarbejder årlige tilsynsplaner baseret på registeret, og tilsynene foretages normalt uden varsel.

Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø kan træffe midlertidige foranstaltninger, hvis der er mistanke om, at forordningen ikke er overholdt. Denne mistanke kan opstå gennem tips fra personer eller virksomheder eller ved myndighedernes egne tilsyn og dokumentgennemgange. Hvis der er en potentiel overtrædelse, kan myndighederne beslaglægge de relevante produkter og suspendere deres salg eller eksport.

Hvis en virksomhed har overtrådt forordningen, vil Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø kræve, at virksomheden straks retter fejlen og trækker de berørte produkter tilbage fra markedet.

Medlemsstaterne skal også fastsætte sanktioner for overtrædelser af forordningen. Disse sanktioner skal være effektive, proportionale og afskrækkende. Sanktionerne skal som minimum omfatte bøder, hvor loftet for bødestørrelsen er mindst 4 % af virksomhedens årlige omsætning i EU. Derudover skal de relevante produkter, eller indtægterne fra deres salg, konfiskeres, og virksomhederne kan udelukkes fra offentlige udbud og finansiering i op til et år.

Hvornår finder forordningen anvendelse?

For små og mellemstore virksomheder vil reglerne finde anvendelse fra den 30. juni 2026. Med små og mellemstore virksomheder menes der virksomheder, som ikke overskrider mindst to af følgende tre kriterier: i) balancesum på 20 mio. EUR, ii) nettoomsætning på 40 mio. EUR og iii) gennemsnitligt antal medarbejdere i løbet af regnskabsåret på 250.

For større virksomheder finder forordningen allerede anvendelse fra den 30. december 2025.

Focus Advokater bemærker

Forordningen vil have betydelig indvirkning på mange små og store virksomheder i EU. Kravet om omfattende due diligence og overholdelse af strenge regler for at forhindre skovrydning og skovforringelse stiller høje krav til virksomhedernes dokumentation og kontrolprocedurer.

Det er væsentligt, at virksomheder er forberedt på disse krav, inden reglerne træder i kraft. Indhentelse af relevante erklæringer og øvrig information fra leverandører og samarbejdspartnere kan kræve væsentlige ressourcer og tid. Samtidig kan overholdelse af de nye regler potentielt medføre, at virksomheder er nødsaget til at omlægge vigtige led i deres forsyningskæder, hvis der handles med leverandører, som ikke lever op til forordningens krav.

Spørgsmål eller rådgivning

Focus Advokater står klar til at hjælpe virksomheder med at navigere i de komplekse juridiske krav og sikre, at virksomheder er fuldt forberedte, inden reglerne i forordningen finder anvendelse. Vores eksperter kan assistere med udarbejdelsen af due diligence-erklæringer, risikovurderinger og udvikling af risikobegrænsende procedurer, så virksomhederne kan opfylde deres forpligtelser og undgå potentielle sanktioner.

Forordningen kan læses her.

Fakta-ark om skovrydningsforordningen kan læses her.

Kontakt os

I Odense, Kolding, Svendborg og København

Tilmeld nyhedsbrev

Bliv opdateret på ny lovgivning, aktuelle juridiske problemstillinger og få invitation til vores faglige arrangementer via e-mail.



    Vælg hvilke nyhedsbreve du vil modtage

    Giv samtykke til